Fam. Lievendag

Mietje en HenriŽtte Lievendag

Dochter Mietje van Hartog en Jette Lievendag blijft ongetrouwd in het oudershuis aan de Marktstraat wonen en verzorgt er waarschijnlijk haar ouders op hun oude dag. Ze krijgt lappen van Spanjaard en gaat met twee koffers langs de deuren om ze te verkopen. Voor de oorlog verhuist ze naar de Brinkstraat (nu nummer 17), ze heeft er een winkeltje in manufacturen.

Tijdens de oorlog woont haar nicht HenriŽtte bij haar. HenriŽtte is de dochter van Mietjeís broer Salomon. HenriŽtte werd als kind opgevangen door haar tante, toen haar moeder stierf. Ook zij is ongehuwd. Ze woonde en werkte voor de oorlog lange tijd in Dortmund, bij de familie Rosenbaum, die een manufacturenzaak hadden. Ze komt in 1938 terug uit Duitsland en gaat weer bij haar tante Mietje wonen. Vanuit Nederland probeert ze een verblijfsvergunning voor de familie Rosenbaum te regelen: uit Ďmedelijden en op verzoek van de familie Rosenbaum, waarbij zij ongeveer veertien jaar in betrekking is geweestí. Het lukt niet.

Mietje en HenriŽtte worden beiden op het grote transport naar Vught gezet, en daarna naar Westerbork. Mietje wordt op 11 mei naar Sobibor gedeporteerd en HenriŽtte een maand later.

HOME

 

 

 

Er zijn helaas geen foto's gevonden